Info: Bio Mini ZOO...
Producent oświadcza, że...
Instagram bioania 1990
Zapraszamy...
Promocja na Eko produkty!
Ekologia 2013
Funkcjonalność produktów Ani
Zalety i funkcjonalność...
Bio Grunchy z pełnego ziarna
Ekologiczne jak i z tradycją...
Bio groszek ptysiowy
Ekologiczny produkt
Bio pałeczki ptysiowe
Ekologiczny produkt
Wypiekane bez tłuszczu z naturalnej bio orkiszowej mąki. Zawierają pełnowartościowy pokarm tj. weglowodanów, błonnika, białka oraz witamin. Ich wyjątkowy smak wprawi Cię w dobre samopoczucie...
Zastosowanie
Już w dawnych czasach na Bliskim Wschodzie Izraelici, a w Europie Germanie i Rzymianie, znali i szczególnie cenili sobie jedno wysokowartościowe zboże - orkisz, jako pokarm dający zdrowie, siłę, sprawność fizyczna, a nawet inteligencję. Ze względu na swoje wszechstronne właściwości wychwalany byt przez średniowieczną, niemiecka mistyczkę, Hildegardę z Bingen, która przypisywała mu działanie krwiotwórcze, budujące mięsnie i rozweselające. Zalecała, aby spożywać go w każdym posiłku. Według niemieckich lekarzy systematyczne spożywanie produktów orkiszowych regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie. Daje na długo uczucie sytości, jak również dobre samopoczucie. Orkisz wzmacnia ciało, jest pomocny m.in. w stanach zmęczenia, zmniejszenia wydolności organizmu, nawracających zakażeniach, alergiach, zaburzeniach przemiany wapnia, dusznicy bolesnej, dolegliwościach ze strony serca i ogólnie układu Krążenia, chorobach wątroby, chorobach nerek. Poprawia trawienie oraz funkcje układu nerwowego. Dieta orkiszowa jest korzystna we wszystkich schorzeniach układu pokarmowego, leczy gorączkę, grypę, krwotok, inne choroby ostre. Kasza orkiszowa zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę oraz zwiększa tempo przemiany materii, natomiast mąka zmniejsza je. Zupa jest wskazana dla osób chorych na biegunkę i po niedawno przebytej operacji. Kawa poprawia trawienie, działa lekko przeczyszczająco. Orkisz rozgrzewa ciało poprawiając krążenie krwi, przez co usuwa uczucie zimna w rękach i nogach, wzmacnia narządy zmysłów, spowalnia procesy starzenia. Badania kliniczne przeprowadzone w XX w. w Niemczech wykazały, że spożywany trzy razy dziennie orkisz z upraw ekologicznych w połączeniu z określonym sposobem odżywiania leczy m.in. alergie, cukrzycę, otyłość, stwardnienie rozsiane, AIDS, chorobę Alzhaimera, chorobę Parkinsona, anginę, reumatyzm, raka, zatrucie lekami. Jest doskonały dla osób osłabionych, wyczerpanych, niedożywionych. Produkty orkiszowe stosowane w celach leczniczych nie powinny zawierać w swoim składzie domieszek innych zbóż, ziaren lub warzyw. Unikać należy naczyń aluminiowych, z tworzyw sztucznych i z uszkodzoną emalią. Nie używać kuchni elektrycznej ani mikrofalowej ze względu na wydzielane przez nie szkodliwe |
Łuski jako lek
Warto jeszcze dodać, że orkisz nadaje się do uprawy ekologicznej, ponieważ naturalnie nie wymaga stosowania nawozów sztucznych. Zaobserwowano nawet, że przy wysokim nawożeniu wyrasta wysoko, wylęga i daje bardzo mały plon. Jest, więc zbożem tak zwanym ekstensywnym. W gospodarstwach ekologicznych wydajność ulega zwiększeniu dzięki stosowaniu kompostów.
Przed laty w Polsce, jeszcze w okresie powojennym, orkisz uprawiano nawet w dosyć dużej ilości w miejscowościach podgórskich. Zniknął z pól w latach osiemdziesiątych, właśnie wtedy, kiedy zaczęto interesować się nim bardziej na zachodzie Europy
Warto jeszcze wspomnieć o plewach orkiszowych. Wykorzystuje się je jako wypełnienie poduszek, kołder, materaców itp. poprawia krążenie, usuwa wzmożone napięcie mięśniowe, łagodzi bóle, zapobiega powstawaniu odleżyn i odparzeń, ułatwia zasypianie. Obecnie dostępne są w Polsce poduszki orkiszowe.
Wszystkie informacje dotyczące zdrowia prezentowane na stronie www.bioania.pl podawane są w celach informacyjnych i nie mogą być traktowane jako substytut konsultacji medycznej lub leczenia żadnej z chorób.
"Żyj Zdrowo" mgr inż. Krystian Goliński
www.orkisz.com
Bio= Produkt rolnictwa ekologicznego